Doelen

Module 1

If your dreams don't scare you, they are too small

Doelen stellen; je denkt dat vaak dat niet echt nodig is of dat je bang bent dat je ze niet haalt. Uit de praktijk blijkt dat doelen stellen juist erg effectief is en je hierdoor de kans van slagen vergroot. Toen ik mijn doelen ging opschrijven voor 2019 steeg ik net een beetje uit boven wat haalbaar was (dacht ik) en wat bleek? Uiteindelijk haalde ik al deze doelen!

Ben je bang dat je de doelen niet haalt en hierdoor erg streng voor jezelf bent? Been there, done that! Ook ik vond dat heel erg lastig omdat ik vond dat ik had gefaald. Het enige wat ervoor zorgt dat jij je doelen is behaald is dat je prioriteiten ergens anders legt of dingen uit stelt.

Stel je maakt een to-do lijstje, wedden dat jij wel eens wat erop hebt gezet wat je allang had gedaan? Dat deed je om jezelf goed te voelen dat je iets had gedaan, toch? Ik heb dat ook gedaan. Ik kwam erachter dat juist de vervelende en moeilijke dingen de grootste stappen maakte richting mijn doel.

Ik heb ruim een half jaar elke dag na mijn fulltime baan op kantoor aan mijn bedrijf gewerkt. Elke avond en elk weekend was ik bezig. Ik was moe en baalde dat ik niet meer tijd had. Uiteindelijk zorgde dit er wel voor dat ik succes had en fulltime kon ondernemen zonder in te leveren op salaris. Ik ging juist vooruit.

Doelen bepalen is dus zeker belangrijk, maar schrijf vooral op wat het voor jou zou betekenen als je deze doelen behaalt.

SMART doelen

Tijdens mijn marketing periode kregen we altijd te horen dat we SMART doelstellingen moesten bepalen. Dit is handige manier om je doelen zo concreet mogelijk te maken. Hierdoor hou je focus en worden je doelen niet te vaag.

Specifiek

Ik wil op 23 juni 2020 elke maand een omzet hebben gerealiseerd van 10.000 euro waarvan ik minimaal 6.000 euro winst hebt. Hierdoor heb ik meer tijd voor mijn gezin, heb ik meer vrijheid etc.

Meetbaar

Is je doel meetbaar? Bij geld is dat simpel, maar bij andere doelen kan dit lastiger zijn. Werk niet in percentages, maar in cijfers. Is je doel om volgend jaar meer bereik te hebben? Dat is te vaag. Wil je meer vrijheid? Wat is die vrijheid dan voor jou en hoe kan je die meten? Door 1 dag extra in de week vrij te hebben bijvoorbeeld.

Acceptabel

Is je doel bereikbaar? Als je geen geld, tijd of talent hebt om je doel te bereiken dan wordt het lastig. Je kunt jezelf ook een bepaalde tijd geven. Begin bijvoorbeeld met wat opdrachtjes naast je werk. Of probeer elke dag vrij te maken om je bedrijf te verbeteren. Dit kan zijn je website verbeteren, je Instagram bijhouden of meer te gaan netwerken.

Realistisch

Als jij gelooft dat je jouw doel kan bereiken is het realistisch. Misschien zijn er wel trainingen of cursussen die je moet volgen voordat je een volgende stap kunt nemen. Breek het dus op in stukjes.

Tijdgebonden

Hoeveel tijd geef je jezelf om het doel te behalen? Wil je binnen 1 jaar multimiljonair zijn dan wordt je waarschijnlijk teleurgesteld. (Zo niet, geef dan een gil!)
Tijd is belangrijk! Want als je geen tijd geeft aan jouw doel dan kan het zijn dat het demotiverend werkt. Stel een realistische tijd op zodat je ook niet teleurgesteld raakt als je het niet hebt gehaald. Stel je wilt 10 kilo afvallen dan is het onrealistisch als je dit in 2 weken wilt bereiken. Geef jezelf daarom meer tijd, zo kun je het ook veel beter doen!

1 en 3 jaar doelstellingen

Persoonlijk
Over 1 jaar heb ik:u00a0

u00a0

Zakelijk
Over 1 jaar heb ik:u00a0

Persoonlijk
Over 3 jaar heb ik:u00a0

u00a0

Zakelijk
Over 3 jaar heb ik:u00a0