Doelen

Doelen stellen, je denkt vaak dat het niet echt nodig is of je bent bang dat je ze niet haalt. Uit de praktijk blijkt dat doelen stellen juist erg effectief is en je hierdoor de kans van slagen vergroot. Toen ik mijn doelen ging opschrijven voor 2019 steeg ik net een beetje uit boven wat haalbaar was (dacht ik) en wat bleek? Uiteindelijk haalde ik al deze doelen!

Ben je bang dat je de doelen niet haalt en hierdoor erg streng voor jezelf bent? Been there, done that! Ook ik vond dat heel erg lastig omdat ik vond dat ik had gefaald. Het enige wat ervoor zorgt dat jij je doelen behaalt, is dat je je prioriteiten ergens anders legt of (onbelangrijke) dingen uitstelt.

Stel, je maakt een to-do lijstje, wedden dat jij weleens wat erop hebt gezet wat je allang had gedaan? Dat deed je om jezelf goed te voelen dat je iets had gedaan, toch? Ik heb dat ook gedaan. Ik kwam erachter dat juist de vervelende en moeilijke dingen mij de grootste stappen opleverden richting het behalen van mijn doel(en).

Ik heb ruim een half jaar elke dag, na mijn fulltime baan op kantoor, aan mijn bedrijf gewerkt. Elke avond en elk weekend was ik bezig. Ik was moe en baalde dat ik niet meer tijd had. Uiteindelijk zorgde dit er wel voor dat ik succes had en fulltime kon ondernemen zonder in te leveren op salaris. Ik ging juist vooruit.

Doelen bepalen is dus zeker belangrijk, maar schrijf vooral op wat het voor jou zou betekenen als je deze doelen behaalt.

SMART doelen 

Tijdens mijn marketingperiode kregen we altijd te horen dat we SMART-doelstellingen moesten bepalen. Dit is een handige manier om je doelen zo concreet mogelijk te maken. Hierdoor houd je focus en worden je doelen niet te vaag.

Specifiek

Ik wil op 23 juni 2020 elke maand een omzet hebben gerealiseerd van 10.000 euro waarvan ik minimaal 6.000 euro winst hebt. Hierdoor heb ik meer tijd voor mijn gezin, heb ik meer vrijheid, etc.

Meetbaar

Is je doel meetbaar? Bij geld is dat simpel, maar bij andere doelen kan dit lastiger zijn. Werk niet in percentages, maar in cijfers. Is je doel om volgend jaar meer bereik te hebben? Dat is te vaag. Wil je meer vrijheid? Wat is die vrijheid dan voor jou en hoe kan je die meten? Door 1 dag extra in de week vrij te hebben bijvoorbeeld.

Acceptabel

Is je doel bereikbaar? Als je geen geld, tijd of talent hebt om je doel te bereiken, dan wordt het lastig. Je kunt jezelf ook een bepaalde tijd geven. Begin bijvoorbeeld met wat opdrachtjes naast je werk. Of probeer elke dag vrij te maken om je bedrijf te verbeteren. Dit kan zijn: je website verbeteren, je Instagram bijhouden of meer te gaan netwerken.

Realistisch

Als jij gelooft dat je jouw doel kan bereiken, is het realistisch. Misschien zijn er wel trainingen of cursussen die je moet volgen voordat je een volgende stap kunt nemen. Breek het dus op in stukjes.

Tijdgebonden

Hoeveel tijd geef je jezelf om het doel te behalen? Wil je binnen 1 jaar multimiljonair zijn, dan word je waarschijnlijk teleurgesteld (zo niet, geef dan een gil!).
Tijd is belangrijk! Want als je geen tijd geeft aan jouw doel, dan kan het zijn dat het demotiverend werkt. Stel een realistische tijd op, zodat je ook niet teleurgesteld raakt als je het niet hebt gehaald. Stel, je wilt 10 kilo afvallen, dan is het onrealistisch als je dit in 2 weken wilt bereiken. Geef jezelf daarom meer tijd, zo kun je het ook veel beter doen!

1 en 3 jaar doelstellingen

Persoonlijk
Over 1 jaar heb ik: 

 

Zakelijk
Over 1 jaar heb ik: 

Persoonlijk
Over 3 jaar heb ik: 

 

Zakelijk
Over 3 jaar heb ik: